Radno vrijeme 07-15h; +382 50 684 445; 50 470 272; 50 472 135; opstinamojkovac@t-com.me       

OPŠTINA MOJKOVAC U PROJEKTU RURALL – INTERREG DANUBE REGION

RurALL RGB

Opština Mojkovac je teritorijalni partner u projektu RurALL, koji se bavi izazovom depopulacije ruralnih područja i propadanjem neiskorišćenih objekata. Kao jedan od partnera u ovom poduhvatu, Opština Mojkovac se pridružila konzorcijumu od 14 partnera i 7 pridruženih partnera iz 11 zemalja Dunavske regije.

Glavni partner u projektu je opština Beltinci iz Slovenije, dok se Opština Mojkovac pridružila kao aktivni teritorijalni partner. Ostali partneri uključuju organizacije i javne institucije iz Austrije, Mađarske, Češke Republike, Slovačke, Rumunije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Bugarske.

Jedan od ključnih zadataka Opštine Mojkovac jeste mapiranje i identifikacija neiskorišćenih propadajućih objekata na svom području. Ova aktivnost omogućava stvaranje baze podataka o statusu i stanju objekata, što je ključno za dalje planiranje revitalizacije. Kroz aktivno uključivanje lokalne zajednice, Opština Mojkovac će doprinijeti definisanju novih funkcija i namjena za ove objekte, prilagođavajući ih potrebama zajednice i lokalnom ekonomskom kontekstu.

Takođe, Opština Mojkovac će biti aktivno uključena u kreiranje biznis modela za finansiranje revitalizacije objekata. Ovo uključuje istraživanje različitih finansijskih mehanizama i mogućnosti javno-privatnog partnerstva kako bi se osiguralo održivo ulaganje u obnovu ruralnih prostora.

Kroz projekat RurALL, Opština Mojkovac će doprinijeti definisanju kolaborativnog modela upravljanja, što će omogućiti efikasno funkcionisanje revitalizovanih objekata u budućnosti. Osim toga, planira se izrada on-line priručnika koji će služiti kao vodič za primjenu novog modela upravljanja, čime će se osigurati kontinuirana podrška i održivost revitalizovanih ruralnih prostora.

Važno je naglasiti multidisciplinarni pristup u radu na projektu RurALL, gdje Opština Mojkovac kao partner donosi svoje specifično znanje i resurse kako bi se postigli ciljevi projekta. Takođe, važnost saradnje između javnog, privatnog i civilnog sektora u postizanju održivih rezultata revitalizacije ruralnih područja naglašava ključnu ulogu Opštine Mojkovac u stvaranju inkluzivnog i participativnog procesa koji će osigurati dugoročni uspjeh projekta.

Projekat RurALL je finansiran iz Interreg Programa Danube Region, a za specifični cilj 4.2. u okviru poziva izdvojeno je ukupno 12,825,700.88 EUR, što predstavlja značajno ulaganje u revitalizaciju ruralnih područja. Opština Mojkovac će zajedno s ostalim partnerima aktivno doprinijeti planiranju i implementaciji strategija za revitalizaciju ruralnih objekata.

Ukupan prihvatljiv budžet partnera iznosi 125,800.00 EUR, od čega Interreg fondovi pokrivaju 80% (100,640.00 EUR), dok partneri doprinose s preostalih 20% (25,160.00 EUR). Opština Mojkovac će pažljivo upravljati ovim sredstvima kako bi osigurala uspješnu revitalizaciju ruralnih područja u skladu s ciljevima projekta.

Link za website projekta RurAll https://interreg-danube.eu/projects/rurall

poster design

© 2024 Bild studio