Radno vrijeme 07-15h; +382 50 684 445; 50 470 272; 50 472 135; opstinamojkovac@t-com.me       

POTPISANI UGOVORI SA NVO IZ KLASTERA ,,TARA” U OKVIRU ReLOaD2 PROGRAMA

Saradnja nevladinog sektora i lokalnih samouprava garant napretka zajednice

 Potpisani ugovori sa NVO iz klastera ̦̦,,Tara” u okviru ReLOaD2 programa

IMG 20230724 113742 153

      Od otvaranja novih turističkih atrakcija, preko revitalizacije starih zanata, pa do kreiranja digitalne platforme za umjetničke radove – devet nevladinih organizacija iz Kolašina, Mojkovca i Pljevalja, dobilo je podršku za inovativne projekte koje će sprovoditi u narednim mjesecima. Ugovori u ukupnoj vrijednosti od 98,000 eura potpisani su danas u Mojkovcu, čime počinju njihove aktivnosti u okviru ReLOaD2 inicijative, koju finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa lokalnim samoupravama.

,,Možemo da stvaramo lokalnu zajednicu po mjeri građana i građanki i ove nevladine organizacije to svojim inovativnim projektima dokazuju”, kazala je v.d. stalne predstavnice UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova. Otvarajući ceremoniju potpisivanja, posebno je istakla važnost međuopštinske saradnje: ,,Kroz ReLOaD smo već naučili da samo jačanjem partnerstva lokalne samouprave i nevladinog sektora možemo osigurati participativnu demokratiju, što će ubrzati proces integracije u EU. Sada smo se uvjerili u rezultate još jedne značajne i plodonosne saradnje – saradnje između opština koje su se udružile u klaster kako bi razmijenile najbolje prakse i iskustva.”

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić izrazio je zadovoljstvo što počinje realizacija projekata koji doprinose ukupnom razvoju zajednice i daju odgovor na potrebe građana, i to baš svečanim potpisivanjem u Mojkovcu. “Premda je nedostatak novca najčešći izazov s kojim se suočavaju nevladine organizacije u malim opštinama, značajnije od finansijskih grantova koje NVO dobijaju jeste razvoj kapaciteta i sticanje iskustva za implementaciju kompleksnih projekata”, poručio je Delić u ime opštine domaćina.

Ceremoniji su pristustvovali i predstavnici drugih opština klastera ,,Tara”. Potpredsjednik opštine Kolašin Miodrag Bulatović podvukao je da ovakva saradnja međunarodnih institucija, lokalnih zajednica i civilnog sektora jača povjerenje i poboljšava kvalitet života građana. Šef kabineta predsjednika opštine Pljevlja Vujo Grbović osvrnuo se na položaj mladih u opštinama na sjeveru zemlje i posebno istakao značaj ovakvih programa za poboljšanje njihovog ekonomskog statusa. 

Konkursima su prethodile javne rasprave u svim opštinama kako bi se utvrdili prioriteti, što osigurava da su izabrani projekti odraz lokalnih potreba i autentičan trud zajednice da se

izazovi riješe. Nakon javnog konkursa koji je bio otvoren od 28. aprila do 31. maja, komisija je rangirala najbolje ideje u skladu s ciljevima lokalnog razvoja. Odabrani su sljedeći projekti:

 

NVO Viva Vita povećava broj biljnih vrsta na teritoriji opštine Pljevlja kroz finalizaciju botaničke baste i fokusira se na proglašenje Gradskog parka spomenikom prirode.

NVO Natura organizovaće aktivnosti kao što su nordijsko skijanje, pješačenje, hodanje na krpljama, jahanje, posmatranje životinja i biciklizam i tako promovisati potencijale Sinjajevine.

NVO Felis Lynx rekonstruiše i adaptira sportsko penjalište u Kolašinu, kako bi lokacija bila u potpunosti bezbjedna i prilagođena početnicima, a zatim i organizuje treninge za lokalno stanovništvo i turiste.

Lovačko društvo Pljevlja razbija predrasude o lovcima i ukazuje na njihov rad u domenu zaštite divljači i njihove životne sredine formiranjem edukativnog centra.

Udruženje za kreativno djelovanje mladih Vesna radi na povećanju znanja mladih ljudi o starim i vrijednim zanatima, a istovremeno poboljšava i kulturnu ponudu Mojkovca.

NVO Legalis novim projektom edukuje mlade u oblasti biznisa i digitalnog marketinga, što će doprinijeti osnaživanju mladih iz Pljevalja za pokretanje preduzetničkih ideja.

Udruženje građana Polja jača kapacitete seoskih domaćinstava koja pružaju usluge smještaja i promoviše turističke atrakcije u njihovoj blizini.

NVO Lastavica organizuje koncerate, performanse, izložbe, kreiranje murala, kao i lansiranje digitalne platforme s radovima mladih umjetnika-ca, što će ojačati vidljivost rada kreativnih stvaralaca iz Pljevalja.

NVO Čarobni prsti planira niz aktivnosti koje podrazumijevaju prikupljanje reciklabilnog materijala od kojeg će se praviti edukativne igre za najmlađe građane Pljevalja.

Podsjetimo, u opštinama Kolašin, Mojkovac i Pljevlja se u okviru ReLOaD2 projekta već sprovodi 11 projekata u vrijednosti od 100.000 eura. ReLOaD2, nastavak regionalnog projekta koji je već donio korist za više od 5000 građana širom Crne Gore, radi na omogućavanju bolje saradnje lokalnih samouprava i nevladinih organizacija, uspostavljanju konkretnih partnerstava i primjeni projektno orijentisanog pristupa dodjeli sredstava NVO.

© 2024 Bild studio